Archief

Maassluis koerst weer aan op rode cijfers

Hoewel voor 2014 nog een plus wordt verwacht van ruim 550.000 euro, verwacht de gemeente Maassluis in 2015 weer in de rode cijfers te belanden. Deze zullen in dat jaar rond de 930.000 euro in de min zijn en daarna oplopen tot 1,7 miljoen euro in 2017. Dit blijkt uit de Kadernota 2014-2017, waarin het college van B en W de verwachte financiƫle ontwikkelingen schetst. Het jaar 2013 was juist het eerste jaar, na een aantal negatieve, waarvoor Maassluis weer met een sluitende begroting kwam.



Volgens het college zijn de verwachte negatieve cijfers in 2017 voor 90% te wijten aan de Rijksoverheid, die bezuinigingen doorvoert die alle gemeenten flink zullen treffen. Daarbij moet gedacht worden aan het korten op het gemeentefonds en de sociale werkplaats. Omdat de eigen zittingsperiode volgend jaar afloopt in verband met de gemeenteraadsverkiezingen, zal het huidige college nog geen voorstellen gaan ontwikkelen.



Om voor de nieuwe gemeenteraad het pad te effenen, wil het college wel starten met het in kaart brengen van eventuele bezuinigingen. Hierbij kan gedacht worden aan het uitstellen van investeringen, het meer kostendekkend maken van tarieven en het versoberen van wettelijke taken. Om dit in kaart te brengen, wil het college de commissie Overdrachtsdocument opnieuw in het leven roepen. In 2009 werd deze ook opgezet, nadat de gemeente in de rode cijfers was beland. Deze commissie bestond toen uit diverse leden van zowel de coalitie als de oppositie.



De Kadernota 2014-2017 staat voor 25 juni op de agenda van de gemeenteraad.

Categorieen:
Maassluis Algemeen