Archief

Hoekse huiskraai bereikt Tweede Kamer

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft in de Tweede Kamer schriftelijke vragen gesteld over de Hoekse Huiskraai. Reden is, dat de provincie Zuid Holland een kolonie van vijfentwintig exemplaren die in Hoek van Holland leeft, wil uitroeien. De Faunabescherming tekende bezwaar aan.

Thieme wil weten waarom de diersoort, die al sinds 1994 in onze regio te vinden is, plotseling is aangemerkt als 'invasieve exoot'. Die term is van toepassing op dieren die door menselijk handelen in een nieuw gebied terecht zijn gekomen en die door vestiging en verspreiding schade kunnen veroorzaken.

De juridische procedure van de Faunabescherming tegen de provincie loopt nog. Thieme vraag zich af, waarom gedurende de bezwaarprocedure het besluit is genomen om de bescherming van de huiskraai in te trekken. Ze wil dat het besluit wordt teruggedraaid.

De Partij voor de Dieren heeft vorig jaar op het station in Hoek van Holland actie gevoerd om de diersoort te behouden. Vermoedelijk zijn er ooit wat kraaien met een schip meegereisd vanuit Egypte. Volgens de provincie kan het dier flinke schade aanrichten in de landbouw.