Archief

Deskundigen informeren raad 'Europaproof' gemeentehuis

Twee deskundigen op het gebied van aanbesteding zullen dinsdagavond de Westlandse raad een toelichting geven over de constructie die de Westlandse Ondernemers Combinatie (WOC) wil gebruiken voor de bouw van een nieuw gemeentehuis.

Volgens de initiatiefnemers is het plan 'Europaproof'. De WOC koopt voor een marktconforme prijs de grond van de locaties Verdilaan en Tiendweg, bouwt er de nieuwe gemeentekantoren en verkoopt die dan weer voor een marktconforme prijs aan de gemeente. Op die manier hoeft er niet Europees te worden aanbesteed, zo benadrukte WOC-woordvoerder Piet van der Valk eerder. De WOC zegt zich daarbij te hebben laten adviseren door de Amsterdamse professor Bregman.

Op verzoek van een aantal fracties is professor Bregman uitgenodigd voor de commissievergadering van komende dinsdag. Hij zal aan de hand van de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2011 toelichten, waarom het volgens hem verdedigbaar is om de constructie te volgen zoals door WOC is voorgesteld.

In zijn advies maakt Bregman wel de kanttekening dat anderen de samenwerking tussen gemeente en WOC een 'schijnconstructie' zullen noemen. Om het risico op onzekerheid in tijd te vermijden, adviseert hij het voornemen snel aan het kondigen in het Publicatieblad van de EU. Andere partijen hebben dan 15 dagen om bezwaar te maken.

Voor de commissievegadering is ook advocaat mr. Essers uitgenodigd. Hij is auteur van het boek 'Aanbestedingsrecht voor overheden'. Hem is gevraagd zijn zienswijze te geven op de Europese aanbestedingsregels.

Categorieen:
Westland Algemeen