Archief

Museum moet fort Hoek van Holland verlaten

Stichting Fort aan den Hoek van Holland moet uiterlijk 1 augustus het fort verlaten. Deze uitspraak deed de rechter nadat de stichting een kort geding had aangespannen tegen de gemeente Rotterdam om tijd te winnen.

De gemeente Rotterdam ging vorig jaar op zoek naar een nieuwe huurder van het fort, en vond deze, omdat de stichting de ruim vijftigvoudige huurverhoging niet kon betalen: een stijging van circa 2.300 euro naar 135.000 euro. Dat is door de vrijwilligersorganisatie niet op te brengen.

Voor de voorzitter van de stichting, Will Meijer, valt de uitspraak zwaar tegen. Zijn advocaten hadden gedacht het kort geding te kunnen winnen. Meijer is dan ook erg teleurgesteld: "Dit is einde verhaal voor de stichting."

Deze week wordt er nog een bestuursvergadering gehouden, waarin besproken zal worden wat er nu moet gebeuren. Beroep aantekenen tegen de uitspraak is in dit geval niet mogelijk. Er loopt nog een rechtszaak tegen de gemeente in verband met de huurverhoging. Dat is waarschijnlijk de enige hoop die de stichting nog heeft. De kans is echter reƫel dat deze uitspraak niet zal plaatsvinden voor 1 augustus.

Dit betekent, dat de stichting moet overwegen wat het gaat doen met de huidige collectie, die volgens Meijer een waarde heeft van meer dan twee miljoen euro. Meijer houdt de deur nog op een kier: "Wij hebben altijd opengestaan voor een samenwerking met de nieuwe huurder. Het behoud van het fort staat voorop."