Archief

'Plan gemeentehuis is Europaproof'

Het plan om het nieuwe Westlandse gemeentehuis door Westlandse bedrijven te laten bouwen, is volgens de initiatiefnemers 'Europaproof'. De Westlandse Ondernemers Combinatie koopt voor een marktconforme prijs de grond van de locaties Verdilaan en Tiendweg, bouwt er de nieuwe gemeentekantoren en verkoopt die dan weer voor een marktconforme prijs aan de gemeente.

Op die manier hoeft er niet Europees te worden aanbesteed, zo benadrukte WOC-woordvoerder Piet van der Valk maandagmiddag tijdens de aanbieding van het bidbook aan het college van B en W in restaurant Bij5 in Naaldwijk. De WOC zegt zich daarbij te hebben laten adviseren door de Amsterdamse professor Bregman.

Volgens de combinatie zou, als de gemeenteraad instemt met het plan, al in oktober 2014 met de bouw kunnen worden begonnen. "Dit is de enige manier om daadwerkelijk het eerste kwartaal van 2016 te halen", aldus Van der Valk. De gemeenteraad heeft besloten dat het nieuwe gemeentehuis begin 2016 moet zijn gerealiseerd.

Volgens de WOC zijn er nog meer voordelen aan het plan. De exploitatiekosten zullen voor de gemeente na de oplevering beduidend lager zijn dan de jaarlijkse 3,5 miljoen die door de raad is vastgesteld. Bovendien is de combinatie van plan om nog meer Westlandse bedrijven bij de bouw in te schakelen, wat goed is voor de regionale werkgelegenheid.

Uit het bidbook blijkt verder dat de bouwkosten van de twee nieuwe gebouwen op 27 miljoen euro uitkomen. De totale stichtingskosten zouden dan bijna 42 miljoen zijn. De WOC biedt ook aan om als mediair op te treden bij het afstoten van overbodig gemeentelijk onroerend goed.

Burgemeester Van der Tak toonde zich ingenomen met het plan. Vooral de lagere kosten en de tijdwinst spraken hem aan. Wel legde hij er de nadruk op dat het plan echt aan alle Europese eisen moet voldoen. Hij kondigde aan dat het college dinsdag al over het plan zal oordelen. Daarna zal het waarschijnlijk snel aan de gemeenteraad worden voorgelegd.