Archief

Extra vitamine C dankzij LED-belichting

Tomaten worden nóg gezonder als ze een poosje onder LED-verlichting hebben gelegen. Daardoor bevatten ze meer vitamine C. Dat zeggen onderzoekers van de Wageningen University in samenwerking met elektronica- en LED-verlichtingproducent Philips.

Er werd onderzoek gedaan naar verschillende tomatenrassen en verschillende lichtsterkte. Speciale LED-lampen werden om de trossen gehangen, zodat de tomaten, die normaal gesproken onder het blad verscholen blijven, extra werden belicht. Een van de onderzochte rassen bevatte na afloop twee keer zo veel vitamine C als een normale tomaat.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project "Gezond uit de Kas", dat gefinancierd is door het ministerie van Economische Zaken. Philips deed mee omdat het bedrijf actief is op het gebied van LED-verlichting innovaties voor in de tuinbouw.

Er wordt in Bleiswijk verder onderzoek gedaan naar de effecten bij een groter aantal groenten- en fruitsoorten. De onderzoekers willen weten hoe voedingswaarde en smaak verbeterd kunnen worden met het gebruik van de LED-verlichting. Op de middag van 16 mei is deze testlocatie te bezoeken.

Categorieen:
Algemeen