Archief

Groen licht voor preventief fouilleren Maassluis

Burgemeester Karssen van Maassluis krijgt de bevoegdheid om gebieden in de stad aan te wijzen waar mensen preventief gefouilleerd kunnen worden. De gemeenteraad stemde hier dinsdagavond unaniem mee in.



Karssen vindt deze drastische maatregel nodig. "Het is een extra gereedschap in de gereedschapskist. Als het nodig is, moeten we het inzetten. Het zou dom zijn het niet mee te nemen in de mogelijkheden", aldus Karssen.

Het preventief fouilleren is onder meer geadviseerd door de politie, in het kader van de regionale aanpak van overvallen. Daarnaast heeft de geschiedenis van bijvoorbeeld 'Project X' in Haren, dat uitliep op rellen, bewezen dat preventief fouilleren nuttig kan zijn.



De burgemeester kan voortaan gebieden aanwijzen waar een hoog risico op geweld en dreiging met wapens speelt. Met het oog op het preventief fouilleren, zal hij dan in gesprek gaan met de zogeheten gezagdsriehoek: de officier van justitie, de korpschef en de burgemeester zelf.



Vervolgens is het aan de officier van justitie om te bepalen waarop en wanneer de politie mag controleren. Als voorbeeld wordt gegeven, dat er in een uitgaansgebied tijdens uitgaanstijden in de komende drie weekeinden preventief gefouilleerd mag worden.

Categorieen:
Maassluis Algemeen