Archief

Bouwen in 's-Gravenzande en Ter Heijde

De gemeenteraad van Westland heeft dinsdagavond een knoop doorgehakt in twee lang slepende vraagstukken: er kwam groen licht voor het plan voor een nieuw kernwinkelgebied in 's-Gravenzande en er kan nu ook gebouwd worden op het al jaren braakliggende terrein midden in Ter Heijde.

Wethouder Duijvestijn heeft alle vertrouwen in een goede uitvoering van het centrumplan voor 's-Gravenzande en meent, dat daartoe goede afspraken met de ontwikkelaar zijn gemaakt. Fractievoorzitter Duijsens van Westland Verstandig eiste harde garanties, maar daarvoor kreeg hij geen bijval van andere partijen. Wel werd door de wethouder toegezegd, dat er goede afspraken zullen worden gemaakt over de zekerheid op terugkeer voor de winkeliers die tijdelijk hun heil elders moeten zoeken.

Duijvestijn nam verder de gerezen zorgen over de toekomstige parkeerruimte weg. De in de krant gekomen notitie van een bezorgde inwoner was volgens hem gebaseerd op grootschalige detailhandel. "Maar dan praat je niet over een Jumbo-supermarkt doch over een Ikea-warenhuis", zei Duijvestijn.

Voor wat betreft Ter Heijde wil de gemeenteraad, dat de zogeheten fase 1 van de dorpsvernieuwing zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Dit betekent onder meer een akkoord met de bouw van appartementencomplex met een hoogte van bijna 12 meter. Wel nam de raad in grote meerderheid een amendement aan, waarin werd gesteld, dat bij fase 2 terughoudendheid betracht dient te worden voor wat betreft de maximale bouwhoogte. Dat plafond zou in beginsel op 10 meter uitkomen.