Archief

'Kassengebied in gevaar'

Het bedrijfsleven en de gemeente Westland zullen er hard aan moeten trekken om glastuinbouwbedrijven voor de streek te behouden. Dat zegt directievoorzitter Fred van Heyningen van Rabobank Westland in een reportage van Omroep West.

Volgens Van Heyningen zullen grote bedrijven in de toekomst wegtrekken, omdat er in het Westland geen ruimte is voor uitbreiding. Als er niets gebeurt, zou wel eens voor 8 vierkante kilometer aan glastuinbouw kunnen verdwijnen. Het gaat hierbij om vrijkomende kleine bedrijven die moeilijk verkoopbaar zijn.

De Rabo-directeur wijst erop dat de bedrijven die willen uitbreiden minder genegen zijn om kleine kassen op te kopen en liever kiezen voor grote complexen in de polders van Noord-Holland of Zeeland. In het Westland zijn ongeveer driehonderd kwekers die binnen afzienbare tijd willen stoppen. De vraag is wat er met hun kassen gebeurt.

Om deze ontwikkeling tegen te gaan, moet de gemeente volgens Van Heyningen onder meer de infrastructuur voor elektriciteit en gas verbeteren. Ook moet de streek worden omgevormd naar een gebied waar megakassen kunnen worden gebouwd.

In de reportage erkent burgemeester Van der Tak dat grote glastuinders niet genoeg ruimte hebben in het Westland. Maar hij gelooft er niet in, dat er leegstand zal ontstaan. Samen met geld van de overheid en in samenwerking met de Rabobank wil de gemeente de modernisering van leegstaande kassen stimuleren. Daarnaast wil de gemeente oude tuinbouwgebieden herstructureren, zodat er ruimte ontstaat voor grotere kassen.

Categorieen:
Westland Algemeen