Archief

Fikse discussie over zelfstandige Naald

Wethouder Weverling van de gemeente Westland en directeur van WestlandTheater De Naald Nico Baars kregen tijdens een commissievergadering van donderdagavond het vuur aan de schenen gelegd. Alle aanwezige raadsleden wezen op rammelende delen in het plan om het theater op eigen benen te doen staan.

De raad vraagt zich af of verzelfstandiging van De Naald de gemeente juist jaarlijks méér geld gaat kosten dan nu het geval is en of er sprake is van een 'nieuw ingerichte subsidierelatie'. Onder meer het gegeven dat er twee ton nodig is om de begroting op orde te krijgen, leverde bezwaar op.

Ook was de raad kritisch op het idee dat de gemeente eigenaar blijft van het theaterpand en daarmee opdraait voor onderhoudskosten. Daarbij waren er onduidelijkheden in de rapporten.

Weverling en Baars stellen een 'prestatieperiode' van vijf jaar voor. De Naald zou in die tijd bepaalde doelstellingen moeten halen. Na die periode kan dan worden gekeken of de gemeentelijke subsidie inderdaad omlaag kan.

Toen de gemeenteraad in 2008 een krediet beschikbaar stelde om De Naald te verbouwen, was een van de voorwaarden dat er binnen vijf jaar een voorstel moest liggen voor verzelfstandiging. Het college zegt nu dat daar pas over kan worden onderhandeld als er sprake is van een financieel gezonde Naald.

Categorieen:
Westland Algemeen