Archief

Miscommunicatie rondom oefeningslocatie

Er is woensdagavond bij een oefening van de Monsterse Reddingsbrigade heel wat meer misgegaan dan het uit zicht raken van een proefpersoon. Diverse betrokken instanties willen weinig tot geen inzicht bieden, hoe het nu precies zat met de locatie van de vermissing.

Feit is, dat bij de brandweer van Haaglanden om 18.30 uur is gemeld, dat er een oefening was met een 'surfer in nood' bij de Zandmotor, strandopgang Schelpenpad bij Ter Heijde. De oefening van de Monsterse Reddingsbrigade vond evenwel op dat moment plaats bij het slag Arendsduin ter hoogte van 's-Gravenzande, zo meldt een getuige.

Tegen 18.45 uur werd de KNRM-reddingboot van Scheveningen serieus gealarmeerd voor een 'surfer in problemen'. Die melding werd vijf minuten later weer ingetrokken. Daarna werd om 19.13 uur groot alarm geslagen, met als melding 'Persoon te water' bij de Zandmotor. De KNRM-boten van Scheveningen en Ter Heijde moesten in actie komen, alsmede de Reddingsbrigades van Monster en Scheveningen en diverse voertuigen van de Veiligheidsregio Haaglanden. Tegen half acht werd ook de reddingboot van Katwijk gealarmeerd. Er waren ook twee helikopters in de lucht.

Toen om 19.33 uur de KNRM Hoek van Holland werd gewaarschuwd, met als melding 'Zwemmer vermist, Hoek van Holland' leek het er op, dat er van twee incidenten sprake was. Om 19.50 uur kwam de melding 'Persoon terecht' en bleek, dat het om één en dezelfde jongen van de Reddingsbrigade ging, die "op eigen kracht en ongedeerd" weer op het strand was gestapt. Dit was ter hoogte van het Molenslag bij Monster.