Archief

De Hoek: stadskwartier of stadswijk

De gemeente Rotterdam krijgt met ingang van 2014 een nieuwe bestuurlijke structuur, welke inhoudt dat Hoek van Holland dan geen deelgemeente meer is. Aan de bevolking zijn twee mogelijkheden voorgelegd: Gebiedsbestuur of Wijkparticipatie.

Bij het model Gebiedsbestuur kun je stellen, dat Hoek van Holland vanaf 2014 min of meer een gekozen burgemeester krijgt. Het dorp zal dan, onder de vleugels van Rotterdam, worden bestuurd door vijf personen. Zij worden door de plaatselijke bevolking gekozen, waarbij politieke kleur geen rol hoeft te spelen. Van de vijf bestuursleden heeft alleen de voorzitter er een dagtaak aan. Dit bestuur wordt terzijde gestaan door een gebiedsdirecteur vanuit de ambtelijke organisatie van de gemeente.

Bij Gebiedsbestuur bestaan de te onderscheiden gebieden uit de huidige veertien deelgemeenten, die dan voortaan 'stadkwartieren' worden genoemd. In het andere bestuursmodel, Wijkparticipatie, wordt Rotterdam bestuurlijk verdeeld in 55 wijken, waarbij Hoek van Holland een stadswijk zou worden. Er komt dan een door de gemeenteraad van Rotterdam aangewezen Adviesraad voor de Wijken, die wordt samengesteld uit op wijkniveau voorgedragen wijkvertegenwoordigers. Hoek van Holland zal dan voor wat betreft het dagelijks bestuur worden aangestuurd door een gebiedswethouder, die terzijde wordt gestaan door een gebiedsdirecteur.

Op 20 december beslist de gemeenteraad van Rotterdam welk model wordt gekozen. Tot die tijd zullen er nog diverse informatieavonden en debatten worden gehouden, waarbij ook de inwoners van Hoek van Holland worden betrokken.