Archief

Installateurs: snel duidelijkheid over gasaansluitingen

Installateursvereniging UNETO-VNI wil zo snel mogelijk weten of de veiligheidsnormen voor gasaansluitingen nog wel voldoen. Dit naar aanleiding van het rapport van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond over de branden in meterkasten in Maassluis.

Het rapport concludeert de de branden zijn veroorzaakt door een niet goed aangesloten aardlekschakelaar. Maar de boel escaleerde, toen brandende delen op kunststof gasleidingen vielen, waardoor er sprake was van explosiegevaar. UNETO-VNI wil dat de zogeheten gasnormcommissie de branden analyseert. De commissie heeft als taak om veiligheidsnormen van aansluitingen vast te stellen.

Voorzitter van de installateursvereniging Marcel Engels zegt: "Wij nemen de uitkomsten van het rapport van de Veiligheidsregio uiteraard zeer serieus. UNETO-VNI heeft echter geen eerdere signalen gekregen dat de toepassing van kunststof leidingen tot onveilige situaties zou kunnen leiden."

De vereniging geeft aan dat de toepassing van kunststof leidingen is opgenomen in de huidige NEN-norm, opgesteld door de gasnormcommissie. Dit type leidingen is altijd voorzien van een extra beveiliging. Deze zogenoemde gasgebrekbeveiliging zorgt ervoor dat bij het wegvallen van de druk het gas niet verder in de woning terecht komt. Daarnaast schrijven leveranciers van kunststof leidingen een gasstroombeveiligingsschakelaar voor. De gastoevoer wordt hierdoor gestopt na het lek raken van een gasleiding.

Categorieen:
Maassluis Algemeen