Archief

Graven langs de Lange Watering

In de nieuwe groenzone langs de Lange Watering in Kwintsheul moet een gemeentelijke begraafplaats komen. Dat is de meest haalbare structurele oplossing voor het tekort aan begraafcapaciteit in Wateringen en omgeving. Voor de korte termijn moeten er op de algemene begraafplaats aan de Dr Schaepmanstraat 80 graven bij komen.

Dit staat in een voorstel van B en W van Westland dat dinsdag aan de orde komt in de raadscommissie Ruimte. Het gebied dat het college in gedachten heeft, ligt tussen de nieuwe weg die het bedrijventerrein aan de Bovendijk moet ontsluiten en de Lange Watering.

Momenteel wordt uitgegaan van de inrichting van het terrein als groengebied en waterberging. Het gebied is grotendeels direct beschikbaar. Een klein stuk van het al gedeeltelijk aangelegde fietspad zal waarschijnlijk verlegd moeten worden.

Al in 2010 was duidelijk dat de algemene begraafplaats van Wateringen te klein wordt. Vorig jaar is onderzocht waar uitbreiding gevonden kon worden. Volgens het college komen twee locaties in aanmerking: de zone langs de Lange Watering en de zogeheten tuin Van der Lelij aan de Poeldijkseweg.

Tegen de tweede locatie pleit dat het voor de gemeente twee keer zo duur (1,7 miljoen euro) uitvalt als de Lange Watering en dat het tot eind 2013 is verhuurd. Bovendien ligt het in een gebied, waarvan de inrichting en bestemming pas over een aantal jaren duidelijk zal worden.

Voor de korte termijn heeft de gemeente gekeken naar verschillende mogelijkheden. Volgens het college is de beste keuze om de huidige begraafplaats richting Dr. Schaepmanstraat uit te breiden. Daar kunnen maximaal 80 graven gerealiseerd worden. De kosten voor deze simpele uitbreiding worden geraamd op 242.000 euro.