Archief

Centrumplan 's-Gravenzande voorgeschoteld

Het begint er op te lijken dat 's-Gravenzande na lang wachten een nieuw centrum gaat krijgen. De Westlandse gemeenteraad kreeg maandagmiddag het bouwplan voorgelegd en lijkt positief gestemd. Als alles volgens plan verloopt, wordt er in het eerste kwartaal van 2014 gestart met de bouw en wordt het complex in het voorjaar van 2016 opgeleverd.

Het plan omvat onder meer 7.600 vierkante meter winkeloppervlak, tachtig tot honderd koop- en huurwoningen, een inpandige parkeergarage, een pleintje en een nieuwe winkelstraat parallel aan de Langestraat, eveneens uitkomend op het marktplein. Ongeveer de helft van het winkeloppervlak is bestemd voor een C1000/Jumbo en een Aldi.

Het monument aan het marktplein, waarin nu een schoenmaker is gevestigd, heeft een bijzondere plek in het ontwerp. De architect wil het pand met glas overkappen. Volgens hem ontstaat op die manier een plek die ideaal is voor bijvoorbeeld horeca. Overigens bleek niet elke fractie gecharmeerd te zijn van dit idee.

De architect wees op in de augustus afgesproken wijzigingen. Het gaat dan met name om het realiseren van één bouwlaag minder aan de kant van de Pompe van Meerdervoortstraat en een inpandige laad- en losplek. GemeenteBelang Westland-fractievoorzitter Frank Rijneveen noemde het plan op twitter 'stukken beter dan het eerdere plan' en ook Dave van der Meer van de LPF liet zich positief uit.

Dinsdagmiddag moet blijken of de positieve houding voor een meerderheid in de gemeenteraad geldt. Dan wordt het bestemmingsplan in een gecombineerde commissievergadering besproken. Behandeling door de voltallige gemeenteraad staat gepland op 30 oktober.