Archief

Vier miljoen euro schade door paprikakever

De totale schade die vier paprikakwekers hebben geleden door de paprikasnuitkever wordt geraamd op vier miljoen euro. Dat kan worden afgeleid uit het voornemen om de ondernemers in de glasgroenteketen over 2013 een heffing te laten betalen. Die heffing zou een bedrag van circa een miljoen euro moeten opbrengen, zijnde een kwart van de geleden schade.

Kort na de uitbraak van de uitheemse kever, sprak staatssecretaris Bleker er al over, dat hij wilde bereiken dat de gedupeerde kwekers zelf hooguit 50% van de schade zouden lijden. Hij zegde toe, dat het ministerie 25% zou compenseren en dat het bedrijfsleven eveneens 25% zou moeten opbrengen via het uit te breiden Plantgezondheidsfonds.

Van die maximaal één miljoen euro zouden glasgroentetelers gezamenlijk 625.000 euro moeten betalen, handelaren en verwerkers van groenten en fruit 250.000 euro en telers van uitgangsmateriaal 75.000 euro.

Eind juli zegden vertegenwoordigers van LTO Glaskracht en Frugi Venta in een overleg met het ministerie toe om via het Plantgezondheidsfonds bij te dragen aan een schadecompensatie. De organisaties DPA en Plantum zijn later aangesloten.

En voorstel over de uitbreiding van het Plantgezondheidsfonds naar de glasgroenteketen staat geagendeerd voor de commissie Voedingstuinbouw (op 23 oktober) en het bestuur van het Productschap Tuinbouw (op 13 november).

Categorieen:
Algemeen