Archief

Roep om strengere eisen na brand Hoge Licht

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond pleit voor strengere normen voor de aanleg van meterkasten. Dat zegt ze in een rapport over een onderzoek in de Maassluise wijk het Hoge Licht, waar in augustus enkele dagen na elkaar een brand uitbrak in een meterkast.

Beide branden zijn veroorzaakt door een niet goed aangesloten aardlekschakelaar. De boel escaleerde echter, toen in de meterkast brandende delen naar beneden vielen op kunststof gasleidingen, waardoor er sprake was van explosiegevaar.

Volgens de wet- en regelgeving hoeven buizen in meterkasten niet aangelegd te worden in een mantelbuis. De brand aan het Hoge Licht staat volgens de veiligheidsregio ook niet op zichzelf. Zowel in de regio Rotterdam-Rijnmond als elders in het land zijn er meer voorbeelden van dit soort branden bekend. Daarom pleit ze voor aanscherping van de regels.

Overigens concludeerde de Veiligheidsregio ook dat de bluswatervoorziening in de wijk Het Balkon niet in orde was. De capaciteit van de brandkranen was beneden peil en ook was een brandkraan nabij een van de getroffen huizen niet aangegeven op de kaart van de brandweer.

De veiligheidsregio adviseert alle aardlekschakelaars in huizen in de wijk Het Balkon, voor zover dat nog niet is gebeurd, te controleren. Ook zou Evides de minimale waterlevering in de wijk moeten verhogen naar minimaal dertig kubieke meter per uur. Ook wordt nader onderzoek naar de productveiligheid van bepaalde typen aardlekschakelaars aanbevolen.

Categorieen:
Algemeen