Archief

Kerk in Monster vrijwel zeker monument

De kerk aan de Burgemeester Kampschoërstraat 25 in Monster zal vrijwel zeker nog deze maand worden aangewezen als gemeentelijk monument. Dit kan worden afgeleid uit een memo van wethouder Weverling aan de Commissie Maatschappelijke Omgeving van de gemeenteraad van Westland.

Het bestuur van de Protestantse Gemeente te Monster, de eigenaar van het gebouw, streeft er al jaren naar om het pand af te breken en op deze plaats een nieuwe kerk te bouwen. Het huidige gebouw verkeert in slechte staat van onderhoud en de kosten voor het renoveren en daarmee behouden van de kerk worden als "onevenredig hoog" bestempeld.

De gemeente Westland wilde daarmee akkoord gaan, maar een stichting die ijvert voor het behoud van karakteristieke kerkgebouwen stapte naar de Raad van State en werd in het gelijk gesteld. Weverling meldt in zij memo, dat de gemeenteadvocaat heeft geadviseerd de kerk alsnog aan te wijzen als gemeentelijk monument.

"De mening van het kerkbestuur in deze zaak zal naar verwachting niet zodanig zwaar wegen, dat dit tot een ander besluit zal leiden", aldus Weverling. De Protestantse Gemeente is overigens best trots op het gebouw. Op de website staat letterlijk: "Het is de moeite waard dit monumentale gebouw te bezichtigen."

Categorieen:
Monster Westland Algemeen