Archief

LPF haalt uit naar CDA Westland

In een terugblik op de raadsvergadering van de gemeenteraad van Westland over de locatie voor een nieuw gemeentehuis, haalt de fractie van LPF Westland zeer fel uit naar coalitiepartij CDA. Er zouden onder meer deelbelangen boven het algemeen belang zijn gesteld. Als voorbeeld noemt LPF Westland het aardwarmteproject Hoogeland.

"Nu de Prominentgroep heeft aangegeven door het uitblijven van de ontwikkeling op de Tiendweg de boel niet rendabel te krijgen, wordt plots duidelijk waarom met name CDA zo graag vast houdt aan de Tiendweg. De gemeenschap mag namelijk financieel bloeden om dit project vlot te trekken", is het verwijt van de LPF.

De CDA-fractie heeft er in het debat op gewezen, dat indien wordt gekozen voor een nieuw gemeentehuis aan de Tiendweg er aangesloten kan worden op het warmtenet van Hoogeland. Prominent heeft aangegeven in die situatie gratis kassenwarmte te willen leveren. "Op deze manier zou het meest duurzame gemeentehuis van Nederland gerealiseerd kunnen worden", aldus het CDA, "één van onze argumenten om v??r de ISW-locatie te stemmen".

CDA Westland en Prominent laten in een gezamenlijke verklaring weten, dat de stelling van LPF-Westland feitelijk onjuist is. Beide vinden, dat zij ten onrechte door de berichtgeving van LPF worden geschaad: Prominent omdat de suggestie wordt gewekt, dat bij uitblijven van een gemeentehuis het warmteproject in Hoogeland niet meer rendabel zou zijn, en het CDA omdat de suggestie wordt gewekt dat CDA Westland het belang van een telersvereniging zwaarder zou laten wegen dan het algemeen belang.

Nadat de Tiendweg-locatie was weggestemd, bestond - op grond van eerdere uitspraken - bij velen de verwachting, dat er dan een meerderheid zou kiezen voor de Rabo-locatie. "De fracties Progressief Westland en ChristenUnie-SGP waren daartoe eventueel bereid, maar alleen als het CDA een gebaar van minimaal één stem voor de Rabo-locatie zou laten zien. De uitgestoken hand richting het CDA werd bot afgewezen", betoogt LPF.

De CDA-fractie zegt, in een eigen reactie, tegen de Verdilaan te hebben gestemd, omdat in haar ogen de kavel van de Rabo-locatie veel te klein is voor een nieuw gemeentehuis. Verder voorziet het CDA aldaar een enorme parkeer- en verkeersdruk. "Tot slot heeft de gemeenteraad het besluit om gemeentelijke huisvesting aan de Verdilaan te realiseren in 2010 ingetrokken. Het komt dan niet geloofwaardig over om nu weer voor diezelfde Verdilaan te kiezen", aldus het CDA.

Overigens krijgt het proces nog wel een staartje. De LPF stelt, dat er gerommeld is met rapportages en dat er verdraaide gegevens werden geleverd door de gemeentelijke organisatie. "Wij willen weten waarom er bewust verkeerde informatie is aangeleverd en de werkelijkheid geweld is aangedaan en we willen weten, wie daar de verantwoordelijke hand in heeft gehad", aldus LPF Westland.

Categorieen:
Westland Algemeen