Archief

Filmmast Zandmotor in aanbouw

Op de Zandmotor voor de Westlandse kust bij strandopgang Schelpenpad is vrijdagmorgen gestart met de bouw van een zogeheten Argusmast. Rijkswaterstaat gaat deze mast gebruiken om door middel van filmcamera's doorlopend zicht te hebben op de ontwikkeling van de Zandmotor.

De basis van de uitkijkpost wordt gevormd door een stalen buis met een diameter van circa twee meter, die veertien meter diep het zand ingaat. Vanaf maandag zullen de mastdelen erop worden geplaatst. Het gevaarte wordt veertig meter hoog en er worden acht camera's bevestigd, die continu de verandering in de vorm van de Zandmotor volgen.

De camerabeelden zijn uitsluitend voor wetenschappelijk gebruik, aldus Rijkswaterstaat. "Strandbezoekers en recreanten komen niet herkenbaar in beeld." Rond de mast komt bovendien een uitkijkpunt om vanaf vijf meter hoogte de ontwikkeling te kunnen observeren.

De mast blijft voorlopig vijf jaar staan. Daarna vindt er een evaluatie plaats en wordt besloten of hij voor nog eens vijf jaar ingezet wordt.

Categorieen:
Westland Algemeen