Archief

De Schilpen niet blij met grote plataan

De grote plataan voor Museum De Schilpen in Maasland groeit uit de kluiten en tast de vloeren er ernstig aan. Het museum heeft er genoeg van, maar omdat de gemeente eigenaar is van de boom, moet die beslissen over wat er nu moet gebeuren.

Het probleem is niet nieuw, maar heeft zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld. Zo werd er eerder al eens een wortel onder de vloer afgezaagd, maar daar bleken de problemen niet mee verholpen. Inmiddels heeft de boom een doorsnede van een meter en is hij 26 meter hoog geworden.

De plataan staat op iets meer dan vier meter afstand van de gevel. "Hij groeit als kool. Geloof me, niemand zou zo'n boom in z'n eigen tuin willen hebben staan", zegt museum-voorzitter Rob Budde. Hij ziet de boom het liefst verdwijnen en vervangen worden door leilindes, zoals weleer.

De gemeente Midden-Delfland beraadt zich over de kwestie. Het liefst ziet ze, dat zowel het museum als de plataan worden behouden. Geïnteresseerden kunnen daaromtrent tijdens openingstijden in het museum terecht: De Schilpen heeft op de toonbank een map gelegd, waarin de zaak wordt uitgelegd.