Archief

Marathonraad over gemeentehuis

De gemeenteraad van Westland heeft dinsdagavond nog geen knoop kunnen doorhakken over een nieuw gemeentehuis. Van de negen raadsfracties hebben er tot dusver zeven hun zegje kunnen doen. Voorlopige conclusie kan zijn: er tekent zich nog geen meerderheid af voor een van de twee voorliggende opties.

Op de ChristenUnie-SGP na, hielden alle fracties die aan het woord zijn geweest zich bij hun eerder uitgesproken voorkeur. CU-SGP is voorstander van renovatie van enkele gemeentekantoren, maar trok een politieke consequentie uit het besluit van de meerderheid van de raad op 5 september jl. Toen werd besloten dat er alleen twee nieuwbouwvoorstellen ter stemming zouden worden voorgelegd.

Gegeven deze situatie kiest CU-SGP voor nieuwbouw op de voormalige ISW-locatie aan de Tiendweg in Naaldwijk, net als coalitiepartij CDA, Progressief Westland en de VVD. Samen zijn zij goed voor 15 stemmen.

Coalitiepartij GemeenteBelang Westland en de LPF zijn vierkant voor de locatie van de voormalige Rabobank aan de Verdilaan in Naaldwijk. Dat betekent samen eveneens 15 stemmen.

Voor een meerderheidsbesluit zijn 19 stemmen vereist. Westland Verstandig (4 stemmen) heeft zich tegen beide opties uitgesproken. LEO 2.0 (goed voor twee stemmen) en D66 (één stem) zijn dinsdagavond nog niet aan het woord geweest. Als ook zij hun eerste termijn hebben benut, zal het college van B en W op alle betogen reageren.

De raadsvergadering werd, in overeenstemming met de geldende afspraak, om 23.00 uur geschorst en wordt woensdagavond om 19.00 uur hervat. Tijdens het eerste uur van de vergadering maakten elf personen gebruik van het inspreekrecht, onder wie voormalig GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer, die namens MKB Westland het woord voerde. De meeste insprekers spraken zich uit tégen een nieuw gemeentehuis.