Archief

Westland: twee miljoen extra bezuinigen

Voor het derde achtereenvolgende jaar moet Westland noodzakelijkerwijs bezuinigen. Het college van B en W heeft maandagmorgen voor twee miljoen euro aan extra bezuinigingen aangekondigd voor de periode tot 2016, bovenop de eerder aangekondigde zeven miljoen.

In juni presenteerde het college van B en W het gemeentelijke huishoudboekje voor het laatst. Sindsdien is de situatie nog minder rooskleurig geworden. Als gevolg van het Lenteakkoord in Den Haag ontvangen gemeenten een lagere uitkering uit het gemeentefonds. Aan de andere kant neemt het aantal uitkeringsgerechtigden toe en stijgt dus het daarmee benodigde budget voor uitkeringen.

De gemeente kreeg nog meer ontwikkelingen voor haar kiezen. Verzelfstandiging van WestlandTheater De Naald blijkt enkele tonnen te kosten en ook moet er worden bijgedragen aan het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden. Ondertussen is de bezuiniging op de verlichting in het buitengebied teruggedraaid na grote weerstand vanuit de bevolking.

De gemeente probeert op verschillende manieren extra geld in het laatje te brengen. Gemeentelijke diensten voor burgers moeten een meer kostendekkend tarief krijgen. Het tarief van de onroerendezaakbelasting gaat volgend jaar omhoog, maar met niet meer dan het inflatiepercentage.

Het college stelt verder voor te bezuinigen op het beheer en onderhoud van de buitenruimte. Daarnaast wil het de uitgaven voor het jongerenwerk en accommodatiebeleid verlagen. Ook wordt voorgesteld een grote lening van de gemeente met een relatief hoge rente te herfinancieren. Dit leidt tot rentevoordelen en voordelen binnen het grondbedrijf en de kosten van riolering en afvalverwerking.

Categorieen:
Westland Algemeen