Archief

Russisch kinderkoor wint Tonen2000

Het Russische kinderkoor Vesnianka heeft het internationale koorfestival Tonen2000 Klassiek 2012 gewonnen. De Moskouse zangers en zangeressen wonnen de over-all festivalprijs en waren bovendien de besten in de categorieën wereldlijke en geestelijke muziek.

De publieksprijs ging naar het koor van de Trinity Kathedraal uit Georgië. Dit mannenkoor uit de hoofdstad Tbilisi won daarnaast ook de eerste prijs in de categorie folkloristische muziek. Janis Ozols uit Letland werd verkozen als beste

dirigent.

De zevende editie van het internationale Koorfestival Tonen2000 Klassiek trok dit weekeinde duizenden bezoekers naar 44 optredens en concerten, op 10 verschillende locaties in het Westland. Er waren optredens van 14 koren uit twaalf verschillende landen, zoals Georgië, Italië, Letland, Nederland, Polen, Rusland en Portugal. Voor het eerst was er ook een koor uit Mexico.

Het internationale koorfestival begon vrijdagavond met een openingsconcert in de Adrianuskerk in Naaldwijk. Daar was voorafgaand een defilé van honderden zingende koorleden door het centrum van Naaldwijk. Het festival werd formeel geopend door Maartje van Weegen, 'de koningin van de klassieke muziek'. Aanwezig waren ook burgemeester Van der Tak en commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Franssen.