Archief

Geen nieuwe vondsten snuitkever

De schadelijke paprikasnuitkever pepper weevil, die in vier Westlandse kassen was aangetroffen, heeft zich niet verder verspreid. Dat blijkt onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Er wordt gesproken over een plaatselijke, eenmalige uitbraak.

Alle bedrijven in een straal van een kilometer van de betrokken bedrijven zijn geïnspecteerd. Nog eens 75 andere paprikakassen elders in Nederland zijn steekproefsgewijs gecontroleerd. Daarbij is de kever nergens aantroffen.

Half juli sloeg de eerste kweker alarm. Later bleken ook nog eens drie naburige bedrijven besmet. Twee tuinders moesten toezien hoe hun volledige gewas werd afgevoerd en vernietigd om verspreiding van het beestje te voorkomen. De andere twee kassen worden zo spoedig mogelijk ontruimd.

De getroffen kwekers worden door het ministerie van Landbouw en het agrarische bedrijfsleven in vijftig procent van de geleden schade tegemoet gekomen. De Voedsel en Warenautoriteit zal de komende tijd blijven controleren in de kassen waar de kever werd gevonden.

Categorieen:
Westland Algemeen