Archief

Kever-alarm in paprikateelt

In een kas van een paprikateler in Honselersdijk is een uitheemse kever gevonden die zeer schadelijk is voor gewassen met paprika's en Spaanse pepers. Het beestje, dat de naam Anthonomus eugenii draagt, vreet bladeren en bloemen aan en zorgt voor onder meer verkleuring en misvorming van vruchten.

Hoe de kever in Nederland terecht is gekomen, is nog niet duidelijk. Het beestje komt vooral in Midden- en Noord-Amerika voor, maar voor zover bekend niet in Europa. De vondst was daarmee onverwacht. De aanwezigheid is kortgeleden vastgesteld door de Voedsel- en Warenautoriteit.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft maandag toestemming gegeven om een normaal gesproken verboden bestrijdingsmiddel te gebruiken om vervolgbesmetting te voorkomen.

Dat de vondst ernstig is, is af te lezen aan het feit dat de keversoort is aangewezen als quarantainewaardig organisme. Dat betekent dat een kas die is besmet is, na verwijdering van het gewas, hermetisch moet worden afgesloten.

Volgens het ministerie levert het toepassen van het bestrijdingsmiddel geen extra risico's op voor mens en milieu, als de gebruiksvoorschriften worden nageleefd.

Categorieen:
Honselersdijk Algemeen