Archief

Hoek van Holland blijft voorlopig deelgemeente

De deelgemeente Hoek van Holland blijft voorlopig bij haar moederstad Rotterdam horen. Tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer bleek een meerderheid het plan om de deelgemeenten af te schaffen controversieel te willen verklaren. Daarmee komen de plannen tot na de verkiezingen op 12 september in de ijskast te staan.

Hoekenezen discussieerden tijdens een informatieavond begin april al over de toekomst van Hoek van Holland. Klaas de Koning, plaatsvervangend voorzitter van de deelgemeente, proefde onder inwoners de wens om alles bij het oude te laten.

"Het controversieel verklaren, betekent dat er geen druk meer staat op hervorming van de deelgemeenten. Rotterdam wil de structuur daarvan sowieso herzien, maar deze uitslag geeft meer ruimte om daar zelf invulling aan te geven", aldus De Koning.

Overigens gingen er bij de CDA-fractie van Westland al stemmen op om te onderzoeken of Hoek van Holland mogelijk bij de tuinbouwgemeente zou kunnen gaan horen. Dit vanwege talloze vormen van samenwerking die nu al met Hoek van Holland bestaan op het gebied van onderwijs, tuinbouw, veiligheid, openbaar vervoer en recreatie.

Verder is het plan om het Stadsgewest Haaglanden en de Stadsregio Rotterdam samen te voegen ook op de lijst van controversieel te verklaren plannen geplaatst. Volgende week stemt de Kamer over een groslijst met onderwerpen die dan officieel controversieel verklaard worden.