Archief

Discussie over 400-jarig bestaan Maassluis

Terwijl Maassluis zich opmaakt voor de viering van het 400-jarig bestaan in 2014, is er discussie ontstaan over hoe oud de stad is. Inwoner Marcel Thomassen stuurde een brief naar de gemeenteraad, waarin hij meent dat de festiviteiten 41 jaar te laat worden gevierd.

Volgens Thomassen, die zich baseert op een VNG-uitgave van het Repertorium van de Stadsrechten, wordt 'Maeslantse Sluys' voor het eerst genoemd in 1573. Bovendien heeft Maassluis volgens hem nooit stadsrechten verkregen, maar heeft de plaats in 1814 zelf moeten vragen om een zogenoemde stadsverheffing. Daarom is Maassluis volgens hem geen echte stad.

Victor Knippenberg, voorzitter van de Stichting 400 jaar Maassluis, ziet vooralsnog geen beren op de weg. Hij zegt dat in 2014 de afscheiding van Maasland wordt gevierd. De festiviteiten gaan daarom vooralsnog gewoon door, zoals ook in 1914 en 1964 feest is gevierd.

Wel heeft Knippenberg contact opgenomen met de stadsarchivaris. Dit omdat hij voor de goede orde wil onderzoeken hoe het echt zit.