Archief

Nog geen debat bij Maarten van Buuren

De lezing van schrijver Maarten van Buuren in het Witte Kerkje in Maassluis trok zaterdagochtend circa 75 belangstellenden. Onder hen waren geen mensen die hem daar nog eens aan de tand wilden voelen over het boek De Afrekening, waarin Van Buuren de lamp zet op de keerzijde van het gewapend verzet in de Tweede Wereldoorlog.

De lezing was georganiseerd naar aanleiding van de verschijning van het boek In de schaduw van de oorlog, waarin zeven verhalen van voormalige middenstanders uit de Maassluise Joubertstraat zijn opgenomen. Dit boek is het tweede deel van een drieluik over het verleden van de Maassluise middenstand. Van Buuren verwacht, dat het derde deel misschien wel een jaar of twee op zich zal laten wachten.

Bij zijn onderzoek ten bate van genoemde 'middenstandsboeken' kwam Van Buuren van de ene oorlogsontdekking in de andere. Daaruit is onder meer het omstreden boek De Afrekening voortgekomen, waarvan vrijdag overigens de tweede, uitgebreide editie is verschenen. Van Buuren heeft daarin nog meer onderzoekgegevens weergegeven.

Eind februari dit jaar baarde de auteur opzien, toen hij als spreker wegbleef op een lezingavond in Naaldwijk over De Afrekening. Hij verklaarde destijds zogenoemde haatmails uit het Westland te hebben ontvangen en vreesde dat er een hele avond over details zou worden gediscussieerd. Desgevraagd zei Van Buuren zaterdag, dat hij best voor een debat naar het Westland wil komen, als het over de hoofdlijnen van de inhoud gaat.