Archief

Eerste stap naar zelfstandig gemeentemuseum Maassluis

De gemeenteraad van Maassluis heeft dinsdagavond de eerste stap gezet op de weg naar een zelfstandige gemeentemuseum. Om dit te realiseren, wordt er een stichting opgericht waaronder het museum komt te vallen. Hiermee hoopt de gemeente het jaarlijkse subsidiebedrag van ruim 243.000 euro terug te brengen naar circa 150.000 euro.

Onder anderen fractievoorzitter Van der Marel van de Verenigde Senioren Partij zette vraagtekens bij de timing van de verzelfstandiging. Dit in verband met het initiatief voor een cultuurhuis in het zogeheten Sanofipand, waarover nog weinig bekend is. Juist vanwege deze onduidelijkheid vroeg Van der Marel zich af of je hiermee niet op twee sporen gaat lopen.



Wethouder Van der Wees vindt het juist belangrijk om het museum nu te verzelfstandigen, zodat het fondsen kan werven en ook om de initiatiefnemers van het cultuurhuis de kans te geven om het plan verder uit te werken. Daarnaast is het van belang dat beide processen een eigen verloop hebben. "Je kan ze niet koppelen en dat moet je ook niet willen. Als je dat wel doet en het cultuurhuis komt er niet heb je niks", aldus Van der Wees.



In het raadsvoorstel staat ook dat het museum zich meer zou moeten richten op de historische collectie, een en ander in nauwe samenwerking met de Historische Vereniging Maassluis. Fractievoorzitter Enzerink van Maassluis Belang ging een stapje verder. Hij zei er al een langere tijd op aan te dringen om de focus van het museum te verleggen naar lokale historie en voor de liefhebbers de huidige kunstcollectie te behouden.



Volgens Enzerink bewijzen onder meer het grote ledental bij Historische Vereniging Maassluis en de huidige expositie van Gertjan van de Velden in het Douanehuisje,dat er grote belangstelling is voor lokale historie en niet voor een kunstcollectie.

Categorieen:
Maassluis Algemeen