Archief

Eerste Vaardag Maassluis trekt 4.000 bezoekers

Op de eerste editie van de Vaardag Sleepboothaven in Maassluis zijn zaterdag 4.000 bezoekers afgekomen. Het evenement stond in het teken van met name historische sleepboten zoals de Elbe, Hudson, Alphecca, Hercules en de Maassluis, maar er kwamen ook moderne slepers onaangekondigd een kijkje nemen bij het evenement.

Stichting Sleepboothaven organiseerde eerder al drie keer het soortgelijke evenement de Dag van de Zeesleepvaart. Inmiddels heeft de stichting besloten om deze dag eens per twee jaar te organiseren. Zo kan het jaarlijks afgewisseld worden met de Vaardag Sleepboothaven, waar de nadruk meer ligt op rondvaarten.

Tijdens de vaardag namen de schepen passagiers aan boord en voeren zij gezamenlijk over de Waterweg. Hierbij was speciale aandacht voor zeesleper de Elbe, die in aanwezigheid van publiek voor het eerst sinds lange tijd weer zelfstandig kon varen. Ook voor havensleper Maassluis, ook wel 'Maassluisje' genoemd, was er aandacht. Deze boot is de afgelopen jaren gerestaureerd en sleepte de Elbe terug de haven in.

Niet alle bezienswaardigheden waren gepland. Zo was er een groot transport te zien waarbij drie slepers betrokken waren. Radiocontact met de kapitein van een van de slepers leerde, dat er een reserve stalen constructie voor een boorplatform op de Noordzee werd vervoerd. Daarnaast was er ook een 'spontaan' ingelaste helikopterdemonstratie van loodsen, waarbij een persoon van een sleepboot werd getakeld.

Zie voor een foto-impressie: www.MaximusAemilius.nl

Categorieen:
Maassluis Algemeen