Archief

Boeken over verdwenen middenstanders

Er zijn deze maand in de regio twee boeken verschenen waarin het gaat over verdwenen middenstanders in de tweede helft van de afgelopen eeuw. Het gaat bovendien om twee plaatsen die van oudsher nauwe economische en sociale banden hebben: Maasland en Maassluis.

Zo telde Maasland tot in de jaren zestig/zeventig tientallen winkels, die inmiddels bijna allemaal zijn verdwenen. In het zaterdag gepresenteerde boek Verdwenen Maaslandse middenstanders neemt auteur Fred Louter de lezer mee terug in de tijd. Dit gebeurt aan de hand van tekeningen van Tiny van der Meer. Dit boek is verkrijgbaar bij DA Maasland, Bloei Maasland en Boekhandel Het Keizerrijk in Maassluis.

Maarten van Buuren heeft het tweede deel uitgebracht van zijn driedelige cyclus over 't Hoofd, de havenwijk van Maassluis waarin hij is opgegroeid. In de jaren vijftig waren daar zo'n veertig middenstanders actief. "Dat is heel wat voor een wijk die niet meer dan zeven straatjes telde", aldus Van Buuren.

In deel 1, dat in 2010 verscheen, beschreef hij de bedrijfjes die aan de haven lagen. Het nu verschenen tweede deel, met als titel In de schaduw van de oorlog, is gewijd aan de middenstanders van de Joubertstraat, de enige winkelstraat van 't Hoofd. Dit boek is alom via de boekhandel verkrijgbaar.