Archief

Bestemmingsplan Maaslandse Dam schiet tekort

De gemeenteraad van Midden-Delfland moet zich opnieuw buigen over het bestemmingsplan Maaslandse Dam. De Raad van State vindt, dat de raad heeft nagelaten om vooraf maatregelen te bepalen met betrekking tot bestrijding van de geluidshinder.

De Raad van State stelde woensdag een naastgelegen tuinbouwbedrijf in het gelijk, dat in beroep was gegaan tegen het in september jl. vastgestelde bestemmingsplan. Het bedrijf loopt volgens de bestuursrechter zelfs het risico om later te moeten opdraaien voor maatregelen ter beperking van geluidshinder.

De Maaslandse Dam is een voormalig tuinbouwgebied, dat wordt begrensd door de Oostgaag, de Westgaag en de Molenweg. Het nieuwe plan is bedoeld voor ondernemers die daar zowel willen gaan wonen als werken.

Het project is verdeeld in elf bouwvlakken. Van die elf voldoen er nu zeven qua geluidsbelasting niet aan wettelijke voorkeursgrenswaarde van 48 dB, stelt de Raad van State. Daaraan wordt toegevoegd, dat op enkele plekken zelfs de maximaal te ontheffen geluidsbelasting van 53 dB wordt overschreden.

De gemeenteraad heeft in de zitting bij de Raad van State aangevoerd, dat bij de daadwerkelijke vergunningverlening op de kavels zal worden bezien welke maatregelen moeten worden getroffen om geluidshinder te voorkomen. De Raad van State bestempelt dit als onzorgvuldig en daarom moet het bestemmingsplan opnieuw worden behandeld.

Bij het project staat duurzame bedrijfsvoering hoog in het vaandel, evenals het in stand houden van de regionale cultuur. Om deze principes te handhaven voert de gemeente Midden-Delfland het internationale Cittaslow-keurmerk dat staat voor verbetering van kwaliteit van leven met oog voor tradities, respect voor het landschap en innovatie.