Archief

Nog geen inkomenstoets bij 'oude' uitkeringen

Maassluizers die al vóór 1 januari 2012 een uitkering ontvingen, worden in tegenstelling tot eerdere berichten voorlopig niet op hun huishoudinkomen getoetst. De gemeente wacht op meer duidelijkheid nu in de Tweede Kamer het voorstel is aangenomen om de toets af te schaffen.

Mensen die na 1 januari 2012 een uitkering hebben aangevraagd, worden momenteel wél getoetst op hun huishoudinkomen. De gemeente is dat verplicht, omdat de wijzigingen in de Wet Werk en Bijstand al sinds januari van kracht zijn. Volgens de wet mag er nog maar één bijstandsuitkering of ander inkomen per gezin zijn.

Omdat de huishoudens van alle uitkeringsgerechtigden doorgelicht moesten worden, heeft de gemeente de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de betrokkenen. Pas toen de voorbereidende werkzaamheden vrijwel geheel waren afgerond, kwam de Tweede Kamer terug op haar besluit.

Over de precieze betekenis van de verandering wordt op dit moment gesproken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De huishoudinkomenstoets staat namelijk nog steeds in de wet.

Categorieen:
Algemeen