Archief

Problemen rondom nieuwbouw HVC'10

Voetbalvereniging HVC'10 vreest in financiële problemen te komen in het traject rondom het nieuwe clubgebouw. De belastingdienst zou een BTW-component hebben gevonden in de subsidie van de deelgemeente, waardoor de club op het totale bedrag van meer dan 1,6 miljoen euro zeker 260.000 euro te kort zou komen.

Voor de bouw van het nieuwe complex richtte HVC'10 de 'Stichting Sportclub Hoek van Holland' op. Via deze constructie zou de vereniging zes procent aan BTW betalen, maar volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zou de belastinginspectie nu een tarief van negentien procent eisen, omdat het bedrag niet ten goede komt aan de stichting, maar aan de realisatie van een nieuw clubgebouw.

De stichting van HVC'10 is er altijd vanuit gegaan dat het totale beschikbare bedrag van 1.635.000 euro exclusief BTW was. Nu dat niet zo blijkt te zijn, lijkt de komst van het nieuwe clubgebouw in gevaar te komen. "Een onwillige belastinginspecteur stelt ons nu voor forse financiële problemen," laat HVC'10 in het clubblad weten.

HVC-voorzitter Piet van der Wel zegt, dat de vereniging juridische stappen zal ondernemen als de belastingdienst bij haar standpunt blijft. "Vooral ook omdat deze constructie door meerdere verenigingen is toegepast," reageert de preses.

De gemeente Rotterdam heeft laten weten HVC'10 niet tegemoet te kunnen komen. "Het gaat hier namelijk om een rijksheffing," meldt een woordvoerder. "We kunnen de club wel in contact brengen met de Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht van Rotterdam Sportsupport."

HVC'10 kreeg naast het bericht van de belastinginspecteur ook een bezwaarschrift tegen de bouw. De indiener van het bezwaarschrift vreest geluidsoverlast, omdat de hoofdingang van het gebouw zich aan de noordzijde van het gebouw bevindt. "Helaas blijft ons in het hele traject niets bespaard. Door deze zaken dreigt verdere vertraging," vervolgt Van der Wel. "En wij mogen pas bouwen als de bouwvergunning onherroepelijk is."