Archief

LTO: Stijgend aantal stoppende groentetelers

Enkele tientallen groentebedrijven zijn dit jaar opgeheven wegens faillissement of gedwongen verkoop door de bank. Dat stelt voorzitter Nico van Ruiten van belangenorganisatie LTO Glaskracht. Het aantal bedrijven dat mede als gevolg van de EHEC-crisis moet stoppen, loopt volgens hem nog steeds op.

De groentetelers zouden als gevolg van de EHEC-crisis in totaal € 230 miljoen schade hebben geleden, waarvoor ze in eerste instantie € 25,5 miljoen compensatie van de Europese Unie hebben gekregen. De handel liep volgens Van Ruiten € 85 miljoen schade op en kreeg geen enkele schadevergoeding.

Van Ruiten is positief over de inzet van het Europees Parlement, dat had voorgesteld om extra geld voor compensatie uit te trekken. Van die extra € 45 miljoen zou Nederland ongeveer € 5 miljoen krijgen. "Nederland is in Europa met vruchtgroente marktleider. Ik constateer dat heel grote bedragen aan schadevergoeding naar andere lidstaten zijn gegaan. De Europese Unie is helaas niet in staat gebleken om de schadevergoeding zo te verdelen onder de lidstaten, dat telers met de zwaarste schade compensatie kregen", aldus Van Ruiten.

Categorieen:
Algemeen