Archief

Zandmotor officieel geopend

Met een ceremoniƫle dans uitgevoerd door vier dansers is donderdagochtend de Zandmotor officieel geopend. Vanaf nu mogen burgers op dit kunstmatige schiereiland voor de kust tussen Ter Heijde en Kijkduin gaan wandelen. Voorafgaand aan de opening is de Zandmotor door de Rijksoverheid symbolisch overgedragen aan de provincie Zuid-Holland. Dit gebeurde door van het overhandigen van een zandloper.

Burgemeester Van der Tak wees er voor alle duidelijkheid op, dat er voorlopig nog niet rondom de Zandmotor gezwommen mag worden. Volgens hem moet eerst gekeken worden hoe de Zandmotor zich de komende tijd ontwikkelt. Daarom geldt er in ieder geval een zwemverbod tot aan de opening van het badseizoen in 2012.

De natuurlijke ontwikkelingen worden de eerste tien jaar nauwkeurig in de gaten gehouden. Eind oktober was bijvoorbeeld al duidelijk dat de punt van de Zandmotor sneller dan verwacht naar de kust toegroeit. De Zandmotor is 128 hectare groot. De breedte aan het strand is circa 2 kilometer. Het schiereiland steekt circa 1 kilometer de zee in. De verwachting is dat het schiereiland na 10 tot 20 jaar 35 hectare nieuw strand en duin oplevert.

Categorieen:
Monster Algemeen