Archief

Goud voor Westlandse kunstschaatssters

De Westlandse kunstschaatssters Desiree van Zanten (18) en Stacey van Alphen (23) uit respectievelijk Honselersdijk en 's-Gravenzande hebben zich afgelopen weekeinde geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap Showrijden. Dat NK zal op 17 maart in Leeuwarden van start gaan.

In de kwalificatiewedstrijd, die zondag in het Haagse sportcentrum De Uithof plaatsvond, pakten beide schaatssters samen met Martine Edixhoven en Stefanie den Drijver in een kwartet de eerste plaats door de huidige Nederlandse kampioenen uit Maassluis te verslaan. In de individuele show behaalde Van Zanten vervolgens ook een gouden plak.

"Het was een fantastische avond," liet hun coach Martine Zuiderwijk na afloop weten. De trainster van de Westlandse schaatsschool MZS zei verder dat ze zich nu met haar schaatssters volledig wil gaan richten op het komende NK. "Ook dan gaan we natuurlijk weer voor goud."

Het showrijden is een vrij jonge schaatsdiscipline. In de individuele shows moeten deelnemers een enkele Axel, een Dubbel Salchow en een Dubbele Spot kunnen maken. Verder mogen zij zelf invulling geven aan het maken van pirouettes en passenseries. In het kwartet moeten de schaatssters dezelfde oefeningen uitvoeren, maar is het niet toegestaan om elementen uit het klassieke paarrijden te gebruiken.