Archief

Voetbalclubs hebben last van vandalen

Verschillende voetbalverenigingen in de regio geven aan dat zij regelmatig last hebben van vandalisme op en rond hun sportvelden. Vorige week meldde voetbalclub Quintus dat er behoorlijke schade was ontstaan aan een kunstgrasveld als gevolg van het afsteken van vuurwerk. Nu blijkt dat er meerdere clubs zijn die regelmatig bezoek krijgen van vandalen.

Bij FC 's-Gravenzande was het een week geleden nog raak. De club vond meerdere brandplekken op een kunstgrasveld en constateerde een aantal doorgebrande doelnetten. Maar in tegenstelling tot Quintus deed 's-Gravenzande geen aangifte bij de politie. "Wij doen geen aangifte, want de politie doet toch niks," reageert voorzitter Leo van der Lans. De preses geeft tevens aan dat het niet de eerste keer is dat de club met dit soort problemen te maken krijgt. Van der Lans: "Dit is al tientallen keren voorgekomen. Vooral in vakanties is het bijna iedere dag raak. Het gaat dan vaak om mensen die niet binnen de club actief zijn."

Ook voorzitter Geert van Etten van Lyra schetst deze problemen. "De laatste tijd valt het mee, maar het is enkele keren voorgekomen dat er glas op het veld lag, dat we kapotte doelnetten hadden en dat er ruiten waren ingegooid," laat hij weten. "Ze komen soms zelfs met scooters het veld op."

Beide verenigingen dringen aan op maatregelen van de gemeente. Nu worden de sportclubs verplicht om hun velden toegankelijk te houden voor iedereen. Maar Van der Lans pleit voor een beleid dat het mogelijk maakt om buitenstaanders de toegang tot de velden te kunnen ontzeggen. Lyra heeft inmiddels zelf maatregelen genomen. De club heeft een aantal hekken geplaatst, waardoor het bijna onmogelijk is om buiten openingstijden op het terrein te komen.

Clubs als HVC'10 en Westlandia geven aan dat ook zij in het verleden te maken hadden met dit soort problemen. HVC-voorzitter Piet van der Wel: "Vaak zitten er 's avonds jongeren op de tribune die drugs en drank gebruiken. We hebben daar wel last van, maar het leed is nog te overzien. De gemeente is ons in het verleden zelfs een keer tegemoet gekomen, toen de netten waren vernield."

Westlandia-voorzitter Stefan Kester zegt dat de vereniging bijna nooit vandalen op bezoek krijgt. "Wij doen de hekken 's avonds goed dicht. Zo komt er niemand het terrein op," aldus Kester.

Categorieen:
Algemeen