Archief

Politie: Cyberpesten nieuwe hype

Cyberpesten is een nieuwe hype onder jongeren. Dat blijkt uit onderzoek door de politie. Zeker één op de vier jongeren heeft zich weleens gepest gevoeld op internet. Deze makkelijke vorm van pesten heeft grote impact op het slachtoffer.

Frits Adriani, wijkagent in 's-Gravenzande, merkt dat pesten naar een totaal ander niveau is getild. "We krijgen steeds meer meldingen van ruzies en vechtpartijen dan voorheen. Hele groepen die op komen dagen om één iemand in elkaar te slaan. Vriendjes en vriendinnetjes worden via de ping (gratis sms-dienst op de smartphone) opgeroepen om mee te doen."

Onlangs kwam een zestienjarige jongen aangifte doen bij Adriani. Hij was in elkaar geslagen door een hele groep. Toen de aap uit de mouw kwam, bleek het om een 'via via-ruzie' te gaan. Een vriend van hem had ruzie en zo raakte hij erbij betrokken. Hij werd uiteindelijk zelf slachtoffer. "Alle contacten en ruzies waren via de ping gegaan. Waar de ruzie over ging? Dat wist eigenlijk niemand te vertellen. De 'daders' hadden achteraf wel een schuldgevoel, maar toen was het al te laat."

Via vraaghetdepolitie.nl, de jongerensite over veiligheid, stellen veel jongeren vragen over onder meer cyberpesten. De politie beantwoordt vragen digitaal, om de doelgroep twaalf- tot en met zestienjarigen een laagdrempelige ingang bij de politie te bieden. Op de site vinden jongeren niet alleen teksten, maar ook filmpjes die antwoord geven op vragen. Bovendien organiseert de politie regelmatig een chatsessie voor jongeren, zodat zij direct geholpen kunnen worden als dat nodig is.

Remco Pijpers, directeur van stichting Mijn Kind Online, geeft aan dat het belangrijk is dat kinderen te leren zich in een ander te verplaatsen, ook op internet. "Wat voor de een een grapje is, kan voor de ander cyberpesten zijn. Cyberpesten is niet grappig en het kan strafbaar zijn. Naaktfoto's doorsturen kan een zedenzaak zijn en ook het hacken van bijvoorbeeld MSN- of Hyvesaccounts is niet toegestaan. Dat mag niet van de wet, ook niet als je kind bent. De politie kan zomaar op je stoep staan!"

Categorieen:
's-Gravenzande Algemeen