Archief

Schep verovert wereldtitel met Oranje

Korfballer Barry Schep heeft met de nationale korfbalploeg in het Chinese Shaoxing de wereldtitel behaald. In een bloedstollende finale werd aartsrivaal België met 32-26 verslagen. Schep was met zeven treffers de grote man bij Oranje.

Het was de negende keer dat Nederland het in een WK-finale moest opnemen tegen de zuiderburen. Sinds de invoering van het kampioenschap in 1978 stonden Nederland en België altijd tegenover elkaar in de eindstrijd. Zeven keer ging de titel naar Oranje. De 'Diamonds' wonnen de finale slechts één keer.

De Nederlandse ploeg van trainer Jan Sjouke van den Bos kan terugkijken op een succesvol toernooi. In de poulefase werden Portugal, Duitsland en India aan de zegekar gebonden. Tegen India werd Barry Schep ook al de man van de wedstrijd. Met veertien treffers zorgde de uit 's Gravenzande afkomstige profspeler voor meer dan één zesde van de totaalproductie van Oranje in dat duel. De wedstrijd liep uit op een recordzege van 60-11 voor Nederland. Nog nooit wist een korfbalteam zo veel te scoren op een WK.

Ook in de kwartfinales was de ploeg van Van den Bos ijzersterk. Tsjechië en Catalonië werden zonder al te veel moeite verslagen. In de halve finale nam Nederland het op tegen Taiwan. De ploeg van Jan Sjouke van den Bos won ook die wedstrijd. Met een aandeel van vijf treffers van Barry Schep eindigde het schouwspel in een overwinning van 27-11 voor Oranje.

In de finale tegen de Belgen ging Nederland goed van start. Mick Snel loodste Oranje naar een 4-1 voorsprong, waarna de zuiderburen weer goed de aansluiting vonden. Toch ging de Nederlandse ploeg met een voorsprong van 16-13 de rust in.

Na de pauze nam Oranje het initiatief. De ploeg liep uit naar 21-14 en dat gat was voor de Belgen moeilijk te overbruggen. Nederland kon wel overtuigen en besliste de eindstand op 32-26.

WOS sport maakte een portret over Barry Schep. De uitzending is terug te zien via de website op uitzending gemist.

Categorieen:
Algemeen