Archief

Bundeling in zicht opheffing deelgemeenten

Drie lokale partijen in de deelgemeenten Hoek van Holland, Hoogvliet en Rozenburg hebben besloten de krachten te bundelen. Het gaat om:

Gemeentebelangen Rozenburg, Hoekse Zaken en Nieuw Hoogvliet. Zij willen onder de naam 'Regionaal Lokaal' hun rol in de deelgemeenten uitbouwen naar directe vertegenwoordiging in de gemeentepolitiek van Rotterdam.

De krachtenbundeling heeft alles te maken met het regeringsvoornemen om in 2014 de deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam op te heffen. Genoemde drie lokale partijen gaan dat niet afwachten. Zij willen de stemmen van de lokale kiezers in hun deelgemeentes niet verloren laten gaan.

Rotterdam bepaalt grotendeels wat er in de deelgemeenten gebeurt, met of zonder deelraad. Maar dat kan anders, vinden de lokale partijen. Ook al is Rotterdam één gemeente, zij blijft "een stad van dorpen", die denken vanuit hun eigen identiteit. De inwoners daarvan weten zelf heel goed wat zij willen en nodig hebben in aanvulling op de plannen die op de Coolsingel worden bedacht, stellen de drie.

Met deze bundeling beogen de betrokken partijen te kunnen meebeslissen over wat er voor hun inwoners in het stadhuis wordt besloten. Daarom zullen zij onder de naam 'Regionaal Lokaal' meedoen aan de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.