Archief

Doorstart museum kan niet zonder gemeente

Een voorwaarde om het Gemeentemuseum van Maassluis te kunnen privatiseren, is de bereidheid van de gemeente om gedurende vijf jaar een vorm van subsidie te verlenen. Dat stelt Pieter Stamperius, voorzitter van de Vereniging Vrienden van het museum, in een rapportage van de werkgroep die zich over een doorstart heeft gebogen.

Het onderzoek is uitgevoerd, omdat de gemeente vanaf 1 januari 2013 het Gemeentemuseum niet langer wil financieren. De beste oplossing lijkt het museum onder te brengen in een stichting, om zo particuliere financiering te kunnen aantrekken. Ook is het als stichting mogelijk om een zogeheten Anbi-status aan te vragen, wat het doen van giften aantrekkelijker maakt. Dit is een belangrijk aspect, aangezien er bij de toekomstige financiering wordt uitgegaan van 30% sponsorgelden.

Om de kwaliteit en continuïteit te kunnen garanderen is professionele hulp ontbeerlijk. Het museum zal in de nieuwe vorm evenwel gedragen moeten worden door vrijwilligers. Er zal een kerngroep van minimaal 50 vrijwilligers gevormd moeten worden, die zich inzetten voor de organisatie, aldus Stamperius.

Categorieen:
Maassluis Algemeen