Archief

Poesiat tempomaker in marathon Amsterdam

De Westlandse hardloper Thomas Poesiat was zondagochtend wereldwijd in beeld als tempomaker in de marathon van Amsterdam. De 23-jarige 's-Gravenzander was twee weken geleden benaderd om deze taak in de eerste 5 tot 8 kilometer voor zijn rekening te nemen.

Het was geen kwestie van de snelheid op te jagen, maar echt om een doelgericht tempo te bepalen. Kort nadat hij zijn taak had volbracht, verklaarde Poesiat tegenover WOS Media: "De meeste Kenianen hebben geen tempogevoel, dus moet je die lui bijna terugtrekken. Ik had de opdracht gekregen om in die eerste kilometers rond 2.57 per kilometer te lopen."

Voor Poesiat was dat niet eens een heel eenvoudige opgave, omdat hij er zelf van nature ook altijd 'invliegt'. Poesiat: "Ja, je voelt jezelf ook fit en dan ga je eigenlijk al gauw te hard. De eerste kilometer ging in 2.50."

Na 5 kilometer werd voor de kopgroep onder aanvoering van de Westlander een tussentijd van 14.48 gemeten. "Dat was mooi op schema", aldus Poesiat, die had genoten van de entourage in de hoofdstad. Na bijna 8 kilometer verliet hij de marathon; missie volbracht.