Archief

Westland schreef al 2.000 arbeidsmigranten in

Sinds juni zijn er in de gemeente Westland 2.000 arbeidsmigranten, hoofdzakelijk Polen, in het bevolkingsregister ingeschreven. Naar verwachting loopt dit aantal tegen het einde van het jaar nog op tot circa 2.500. Deze cijfers zijn dinsdagavond bekendgemaakt in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Westland is een van de eerste gemeenten in Nederland die actief zijn begonnen arbeidsmigranten in te schrijven in de Gemeentelijke Basis Administratie. Op die manier kan de gemeente onder meer haar huisvestingsbeleid beter bepalen en kan uitbuiting door malafide uitzendbureaus worden tegengegaan.

Na inschrijving kunnen arbeidsmigranten gebruik maken van allerlei sociale en fiscale voordelen die ook gelden voor Nederlanders. Arbeidsmigranten worden op deze manier overigens geen Nederlanders, want daarvoor is een immigratieprocedure nodig. In het hoogseizoen verblijven er in Westland ongeveer 3.700 arbeidsmigranten, van wie er zich in het jaar 2012 naar verwachting circa 3.000 zullen inschrijven.

Huisvesting blijft een groot probleem, omdat de twee Polenhotels, respectievelijk in Wateringen en Maasdijk, slechts ruimte bieden aan in totaal 800 arbeidsmigranten. Wel loopt er nog een aanvraag voor een nieuw op te richten hotel, bij Coldenhove in De Lier, en wil de gemeente zo veel mogelijk meewerken aan mensen die een vergunning aanvragen om arbeidsmigranten te huisvesten.