Archief

Subsidieverzoek Hospice Westland in behandeling

Het college van B en W van de gemeente Westland beraadt zich momenteel over een door de stichting Hospice Westland ingediende subsidieaanvraag. Dit meldt het college in antwoord op vragen van de raadsfracties Progressief Westland en VVD Westland.

Genoemde fracties hebben deze vragen gesteld, nadat zij hadden vernomen dat subsidie door de rijksoverheid pas op z'n vroegst mogelijk is in het tweede jaar van bestaan van een hospice, een bijna-thuis-huis voor terminale patiënten. Een hospice voor de regio Westland (met inbegrip van Midden-Delfland en Hoek van Holland) wordt in de loop van 2012 gevestigd in het voormalige Wit-Gele Kruisgebouw aan de Dijkweg in Naaldwijk.

Bij de rijkssubsidie moet het bestaansrecht van zo'n hospice worden aangetoond en dat kan pas een jaar na de opening. Volgens het college van B en W staat het belang van een hospice in de regio Westland buiten kijf.

Een hospice is in beginsel een vrijwilligersinitiatief. Bij zo'n onafhankelijke positie past geen volledige bekosting door de overheid, is het standpunt van de staatssecretaris. De financiering vindt plaats uit diverse bronnen en regelingen. Bijdragen van sponsors en donateurs vormen een belangrijke bron van inkomsten voor elk hospice. Voor bewoners lopen de eigen bijdragen per verblijfdag uiteen van € 15 in Haarlem tot € 35 in Lansingerland.

B en W van Westland hebben in het afgelopen jaar diverse gesprekken met de stichting gevoerd om te onderzoeken of en op welke wijze de gemeente ondersteuning kan bieden. Dat heeft onlangs in een subsidieaanvraag geresulteerd.