Archief

'Inktzwart zand opgespoten bij Ter Heijde'

Voor de kust van Ter Heijde wordt inktzwart zand opgespoten. Ook zou het spul stinken. Er zijn enkele zwemmers die zich gemeld hebben met uitslag en jeuk, nadat ze in de zee hadden gezwommen. Dit geeft de LPF aan in schriftelijke vragen aan het college van B en W.

Volgens informatie van de fractie zou het gaan om de aanleg van zes zandbanken en verbreding van de kust. Buiten de zogenaamde sleephopperzuigers zou er, zoals volgens de fractie door strandbezoekers is gemeld, ook tussendoor nog een hoppezuiger met een lading havenslib van uit de haven van Rotterdam zijn vracht hebben geledigd bij Ter Heijde.

De fractie wil van het college weten of het op de hoogte is van de zwarte substantie die wordt opgespoten. Ze vraagt ook of door de gemeente Westland wel toezicht wordt gehouden op dit soort werkzaamheden en of er metingen worden verricht op mogelijke milieuvervuiling bij het opspuiten van het zand.

Desgevraagd legt de woordvoerder van Projectbureau Delflandse Kust, die verantwoordelijke is voor de opspuiting, uit dat geen sprake van `vervuild havenslib'. Het zand komt volgens de woordvoerder uit dezelfde gebieden als waar het zand van de Zandmotor vandaan is gekomen.

Het zwarte zand is volgens de woordvoerder hetgeen wat overblijft aan de bovenkant van het schip als er is gelost. Normaal moet dit schoon gespoten worden, maar als dit niet gebeurt vermengt dit zich met het normale zand, waardoor er zwarte zand ontstaat. Het zwarte zand is volgens de woordvoerder dan ook niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen