Archief

Chardon vreest paardenvirus

Pensionstalhouders van Manege Chardon in Den Hoorn mogen vanaf woensdagmiddag voorlopig niet met hun paard afreizen naar maneges in en rond Stompwijk. Dat laat eigenaresse Paulien Chardon weten in een reactie op berichtgeving in de media over een paardenvirus binnen die gemeente. ,,De stallen gaan pas weer open als het veilig is in paardenland."

Het zou gaan om het zeer besmettelijke rhinopneumonie-virus dat werd ontdekt in een kleine paardenstal in Stompwijk. Ook de kortebaandraverij die komende vrijdag bij hardrijvereniging 'Nooit Gedacht' zou worden gehouden is daarom afgelast.

Het virus, dat alleen van paard op paard kan worden overgedragen, zou het zenuwstelsel van paarden ernstig kunnen aantasten en kan zelfs verlammingen of abortusverschijnselen veroorzaken. Chardon: ,,Al onze paarden worden wel geënt tegen dit soort virussen, maar we willen het zekere voor het onzekere nemen. Er kunnen altijd varianten zijn waartegen de enting niet werkt en dat kan veel invloed hebben op onze inkomsten."

De communicatie over dit soort virussen is slecht volgens Chardon. ,,Ik pleit al jaren voor een organisatie die dit soort problemen snel kenbaar kan maken aan bedrijven, want voorlopig gebeurt dit bijna niet. Gistermiddag was er zelfs een veearts op onze manege die wel van dit virus afwist, maar ons hier niet over heeft ingelicht."

Categorieen:
Algemeen