Archief

Kabinet sluit Green Deal met Westland

Het kabinet sloot maandag een Green Deal met de gemeente Westland, LTO Westland en Productschap Tuinbouw. Met deze deal krijgt de zogenaamde biobased economy een vertaling naar de tuinbouwpraktijk, waarbij fossiele grondstoffen worden vervangen door biomassa als grondstof.

Zo moet er een 'biobased park' gerealiseerd worden. Hier vindt inzameling plaats van plantaardig restmateriaal uit de tuinbouw en GFT-afval uit de gemeente Westland en omliggende gemeenten. Het plantenafval kan een bron van waardevolle stoffen en energiebron zijn.

Deze zogeheten valorisatie zorgt ervoor dat plantaardig restmateriaal geen kostenpost meer is, maar kan op termijn extra inkomsten genereren. Daarnaast vallen er nog eens vier projecten voor de tuinbouw onder de Green Deal die voortvloeien uit het programma Kas als Energiebron.

In totaal heeft het kabinet 59 Green Deals gesloten met een groot aantal partijen. Met deze deals wil het kabinet verduurzaming van de maatschappij op een wijze die lonend is voor overheid en maatschappij realiseren. Er komt geen geld voor beschikbaar van de overheid, wel ondersteuning bij kennisontwikkeling en -toepassing en bij het verkrijgen van vergunningen.

Categorieen:
Westland Algemeen