Archief

Kaalslag subsidies Westlandse cultuur

Tientallen culturele instellingen in het Westland raken hun gemeentelijke subsidie kwijt, omdat zij niet voldoen aan de nieuwe maatstaven. Zo gaat er een streep door alle subsidies voor koren, dans-, toneel- en muziekverenigingen, volksuniversiteiten en creatieve centra. Dit blijkt uit het Beleid herijking subsidies, dat dinsdag door het college van B en W is vastgesteld.

Ook de cultuurinstelling Dario Fo zal het voortaan zonder gemeentelijke subsidie moeten doen. Wel zal het onderdeel Theaterschool Koperen Kees worden losgemaakt van Dario Fo en als zelfstandige stichting financiële steun blijven ontvangen. De activiteiten van Koperen Kees dragen volgens het college bij aan de speerpunten van het cultuurbeleid.

Het subsidiëren van kunstbeoefening op amateurbasis is vanwege het recreatieve karakter niet een gemeentelijke verantwoordelijkheid, aldus B en W. Bij dergelijke verenigingen is volgens het college het beginsel van eigen verantwoordelijkheid van toepassing. Zij dienen zelf, indachtig het profijtbeginsel, in inkomsten te voorzien door middel van contributieheffing en dergelijke.

Het nieuwe beleid is hard aangekomen bij onder anderen Henk van den Bos, voorzitter van zowel Honsels Harmonie als de Stichting Regionaal Muziek Onderwijs. "Alle dingen die het leven in het Westland een beetje leuk maken, worden de nek omgedraaid", aldus een onthutste Van den Bos.

Categorieen:
Westland Algemeen